O jídle

K životu nutně potřebujeme tři věci: vzduch, tekutiny a potravu. O jejich důležitosti vypovídá doba, kterou bez nich dokážeme vydržet...Žijeme-li ve městě (jako já s rodinou) není to s přísunem čerstvého čistého vzduchu úplně nejjednodušší. I tomu však můžeme napomoci. Pobyt v parku, vyhýbání se míst s koncentrací aut a časté úprky z města do přírody.

Voda - čistá, pramenitá je nejlepší. Zakápnutá citrónem a ochucená bylinkami už skoro luxus. Proč pít přeslazené patoky plné sloučenin, jejichž jména, natož chemické vzorce, lze těžko vyslovit? Naše tělo vodu potřebuje, přídavné látky v nápojích už poněkud méně.

Potrava, strava, jídlo. Téma, kterému najednou spousta lidí rozumí, všichni si vše doma jsme schopni uvařit, milujeme nakupování na trzích, chodíme na street food markety, vymetáme ty IN restaurace...a přesto jedeme v dietních krabičkách. Jaký to paradox?!

Přitom stačí málo - zdravý, selský rozum, čerstvé ingredience a trocha fantazie. Ani toho času (na jehož nedostatek se často vymlouváme) není třeba. Vařím pro pět, teplá jídla u nás denně nenajdete, ale přílohový salát k obědu a večeři vždycky. A pestrost? Čím barevnější, tím lepší :o)

Naše strava by měla být dostatečně pestrá, odpovídající věku, zdravotnímu stavu a vydané aktivitě. Pestrou stravu si lépe představíme s pomocí Zdravého talíře (viz obrázek) – pomůcky, kterou vytvořili výživoví specialisté z harvardské univerzity a můžeme ji využít i v našich zeměpisných šířkách. Talíř srozumitelně ukazuje, které potravinové skupiny mají být v jídelníčku zastoupeny a v jakém poměru, a doplňuje tak starou známou potravinovou pyramidu. Zdravý talíř doporučuje pestrost se zastoupením všech základních složek potravy – bílkovin, sacharidů i tuků ideálně z přírodních zdrojů. Propagátorkou zdravého talíře u nás je Margit Slimáková.

Ke Zdravému talíři si doplníme i pomyslný džbánek s tekutinami, jejichž denní průměrný příjem by v závislosti na věku, zdravotním stavu a také počasí měl být v rozsahu 2 – 3 litry. V ideálním složení: čistá voda, bylinné čaje a čerstvé ovocné či zeleninové šťávy.

V minimálním zastoupení bychom do pitného režimu měli zařazovat kávu, černý čaj a všechny typy slazených nápojů. Alkohol do součtu denního příjmu tekutin nikdy nezapočítáváme, naopak polévku či tekuté mléčné nápoje sem započíst lze.